sobota, 30 listopada 2019

Historii ciąg dalszy...

Eksperymenty na rzecz przedłużenia czasu przydatności żywności Nicolas miał rozpocząć już na początku rewolucji. Sam Napoleon miał powiedzieć, że armia maszeruje na żołądkach swoich żołnierzy. Straty, jakie ponosiło wojsko przez zatrucia lub braki zapasów, musiały być dotkliwe skoro pojawiła się idea nagrodzenia wynalazcy sposobu konserwacji żywności. Appert zaobserwował, że syropy cukiernicze, które wytwarza poprzez podgrzewanie i przechowywanie w szklanych butelkach, są wciąż przydatne do spożycia mimo przechowywania przez bardzo długi czasu. Swe obserwacje przeniósł on na inne rodzaje żywności – owoce, warzywa, mięso. Umieszczał je on w butelkach, które następnie uszczelniał i podgrzewał. Celem Nicolasa było uzyskanie metody konserwacji żywności, która poza wydłużeniem okresu przydatności pokarmu, zachowa także jego pierwotny kolor i smak. Swe eksperymenty oparł na podgrzewaniu i niezliczonych empirycznych doświadczeniach, które miały dać podstawę pod konserwację konkretnych pokarmów. Jak czytamy w jego zapiskach:

Metoda ta nie jest pustą teorią. Jest ona owocem przemyśleń, badań, poświęconego czasu i licznych eksperymentów, [...] Mimo dowodów potwierdzonych przez powtarzalność, że żywność może być przechowywana przez dwa, trzy i sześć lat, wciąż znajdują się osoby, które nie uznają tego faktu. [...] Wychowany w rzemiośle konserwowania substancji spożywczych znanymi metodami; spędziłem moje dni w spiżarniach, browarach, składach i piwnicach Szampanii jak również sklepach, manufakturach i magazynach cukierni, gorzelniach i sklepach spożywczych [...] Byłem w stanie wykorzystać to doświadczenie i poświecić się rozwijaniu sztuki konserwowania żywności. (N. Appert, The art of preserving all kinds of Animal and Vegetables Substances for several years, s. 37.)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz