To pytanie zadaje sobie wielu ludzi. Tyle ile pytań tyle odpowiedzi i teorii. Gdzieś w każdej z nich jest ziarenko prawdy. Należy jednak zaznaczyć, że prawidłowo przygotowane produkty, zgodnie z zasadami technologicznymi, odpowiedni surowiec, szczelność opakowań i na końcu przeprowadzony proces pasteryzacji czy sterylizacji gwarantują pełne bezpieczeństwo dla konsumentów.
Widziałem w internecie wiele różnych opracowań które na siłę chcą przypisać łatkę np konserwom, że są zabójcze.
Choćby np to że w Polsce co roku pojawia się około 20 przypadków zatrucia Clostridium Botulinum (za Wiki objasnienie).
Dobrze przeprowadzony proces sterylizacji wyklucza powstanie takiego zatrucia.
Najczęściej do zatruć zachodzi z powodu spożycia produktów z niewiadomego źródła, przygotowywane często przez amatorów wędliniarstwa.
Aby mieć pewność, że kupiony produkt spełnia wszystkie wymagania techniczne mające wpływ na nasze zdrowie musisz wiedzieć, że:
- Kupuj tylko i wyłącznie produkty od producentów działających legalnie
- Puszki wydają się twarde, ale wymagają łagodnego traktowania.
- Puszki lub słoiki muszą mieć wklęsłe wieczka. Wypuklenie oznacza że produkt jest nieszczelny lub doszło do tzw bombażu
- Staraj się trzymać puszki w chłodnym i suchym miejscu. Unikaj stawiania ich np. w szafce przy piekarniku.
- Wyczyść wieczko puszki przed otwarciem. Umyj je pod bieżącą wodą. Dzięki temu do Twojego dania nie wpadnie brud i kurz.
- Nie kupuj uszkodzonych puszek. Wgniecenia mogą oznaczać, że traktowano je brutalnie w transporcie i mogły się minimalnie rozszczelnić.
- Staraj się unikać puszek i opakowań zawierających bisfenol A (BPA). Niektóre badania sugerują, że przyczynia się on do powstawania komórek rakowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz